Syftet med investeringsstödet är att det ska byggas fler hyresrätter och bostäder för studerande. Bostäderna ska ha låga boendekostnader och låg energianvändning. Stödet är till för hyreslägenheter i områden med bostadsbrist eller för studentlägenheter i universitetsområden och i vissa fall för kommuner med brist på viss typ av bostäder.
Så länge det är hyresrätt så spelar det ingen roll om du bygger nytt, gör omfattande renoveringar eller bygger om helt. För ombyggnad krävs dock att byggnaden inte varit bostadsrätter senaste åtta åren.
För att få högsta möjliga stödbelopp ska du bygga små lägenheter. Mer exakt lägenheter med upp till 70 kvadratmeter boarea (BOA). Upp till 35 m² BOA ges hela högsta beloppet, sen ges 50 % av högsta beloppet upp till 70 m² och efter 70 m² ges inte något vidare stöd.
35 × 7 100 kr = 248 500 kr
35 × 3 550 kr = 124 250 kr
7 × 0 kr = 0 kr
Totalt belopp:
248 500 + 124 250 + 0
= 372 750 kr per lägenhet
Stöd får bara lämnas om projektet säkerställer låga boendekostnader (normhyra enligt Boverkets byggregler – BBR).
För att erhålla investeringsstödet måste energianvändningen i fastigheten hållas under en viss nivå. Enligt grundvillkoret får fastigheten nå högst 88 % av kraven för energianvändning som står i BBR. Kraven som står i BBR fr o m 1 juli 2020 är 75 kWh/m²/år*. Alltså får din fastighet inte använda mer än 66 kWh/m²/år (88 % av 75) för att erhålla investeringsstödet.
För att få ytterligare stöd, en energibonus, får husets energianvändning högst nå 56 % av BBR-reglerna. 56% av 75 kWh* = 42 kWh/m²/år. Om huset bara ”spenderar” upp till ca 42 kWh/m²/år får alltså stödbeloppet höjas med 75 %.
*Siffran är EP_PET-kravet i BBR. EP_PET = Energiprestanda uttryckt som primärenergital [kWh/m² Atemp/år].
Högsta möjliga belopp är 100 miljoner kronor per byggnadsprojekt. De totala kostnaderna för ett byggnadsprojekt får då inte heller överstiga 200 miljoner kronor. Däremot om ett byggnadsprojekt avser flera etapper och sökanden begär att skilda beslut om stöd fattas, får Länsstyrelsen handlägga varje etapp som ett projekt. Stöd kan då ges för varje etapp.
Projekt måste påbörjas inom ett år räknat från Länsstyrelsens beslut om stöd.
Med en lösning för återvinning av värme i spillvatten kan energinyckeltalen minska rejält i din fastighet. Genom att återanvända minst 90 % av värmeenergin som finns i fastighetens spillvatten – istället för att spola bort det – så minskar behovet av tillförd energi avsevärt.
Vill du ha hjälp att räkna på hur du kan uppnå energibesparingen som krävs? Testa att räkna själv med vår kalkylator eller kontakta oss på Evertherm direkt.